Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik mijn cashback?

U krijgt uw cashback binnen 8 week nadat u via nubesparen.com bent overgestapt op uw rekening (mits het een geldige aanmelding is).

Hoeveel cashback krijg ik?

Dit hangt af naar welke leverancier u overstapt en contract duur, de vergoeding staat tijdens de overstap vermeld in de vergelijker.

Is overstappen gratis?

Ja dat is gratis, mits er geen overstapboete word berekend.

Krijg ik een boete als ik overstap?

U krijgt 9 van de 10 keer een boete als u te vroegtijdig overstapt. Voor particulier kan dit maximaal 250 euro zijn, (LET OP! BIJ ONZE VERGELIJKER HEBBEN WIJ LEVERANCIERS DIE BOETES VERGOEDEN) Voor de zakelijke markt kan het aardig hoger liggen. Wilt u daar een berekening van laten maken? Neem contact met ons op.

Waar vind ik de huidige tarieven?

Dit kan u in uw eigen login omgeving doen van uw leverancier of telefonisch.

Wanneer krijg ik mijn jaarrekening?

Twaalf maanden nadat uw energielevering is gestart, staat uw eerste jaarrekening voor u klaar. Elk jaar ontvangt u een nieuwe jaarrekening. U krijgt bericht als u uw jaarrekening kunt bekijken. Een eindrekening ontvangt u als uw contract eindigt of als u verhuist.

Hoe verleng ik mijn contract?

U kan uw contract verlengen via nubesparen.com. U kan uw contract verlengen tussen de 3 en 9 maanden van te voren ( afhankelijk bij welke leverancier u zit.) Mocht u daar hulp bij willen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Hoe wijzig ik de hoogte van mijn termijn bedrag?

U kan uw termijn bedrag wijzigen via uw eigen online omgeving van de energie leverancier, of u neemt telefonisch contact op met de leverancier.

Waar vraag ik mijn verbruik gegevens op?

Dit kan u opvragen via uw eigen online omgeving, ( mits u de meterstanden doorgeeft of u een slimme meter hebt, ook kan u uw laatste jaarverbruik aflezen van de jaarrekening.

Hoe kan ik zien of u enkel of dubbel tarief hebt?

U kan dit aflezen van de jaarnota, of bellen met de klantenservice van uw leverancier.

Wat is groene stroom?

Groene energie is een breder begrip dan groene stroom. Groene energie kán gebruikt worden voor de productie van elektriciteit, maar dat hoeft niet. Bij het vergisten van biomassa bijvoorbeeld komt gas vrij (groen gas) en aardwarmte kan gebruikt worden om kassen op de juiste temperatuur te brengen (groenewarmte).

Kan ik mijn overstap annuleren?

Ja dat kan, u heeft altijd recht op 14 dagen bedenktijd.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Als u verhuist: zeg zelf uw contract op bij uw huidige energieleverancier

 • Als u gaat samenwonen: één van beide zegt zelf rechtstreeks bij de energieleverancier het contract op
 • Als u overstapt via onze energievergelijker: uw oude contract wordt opgezegd

Opzeggen via onze energievergelijker

Stapt u over van energieleverancier via onze energievergelijker dan hoeft u niet zelf uw oude contract op te zeggen. Dat gebeurt namelijk automatisch door uw nieuwe energieleverancier. Maak direct een vergelijking en stap zorgeloos over naar een voordeligere energieleverancier!

Hoe werkt terug levering van zonnepanelen?

Als je elektriciteit wilt terugleveren aan het energienet, dien je twee stappen te doorlopen:

 • Geef aan je energiebedrijf (energieleverancier) door dat je wilt gaan beginnen met teruglevering van energie. Er is geen nieuw contract nodig, maar veel leveranciers hebben wel speciale producten.
 • Laat ook de netbeheerder weten dat je energie gaat terugleveren. Dit kan via energieleveren.nl. De netbeheerder registreert alle normale en terugleveraansluitingen. Door je aan te melden kan de netbeheerder noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in het net.

Heb ik een slimme meter nodig?

Vergeet jij ook altijd je meterstanden door te geven? Je bent niet de enige. Misschien is dan een slimme meter iets voor jou. Steeds meer mensen hebben al zo'n zogenaamde slimme meter. Met slim bedoelen we de mogelijkheid van de meter om te communiceren, bijvoorbeeld met de netbeheerder. Die kan zo jouw meterstanden op afstand uitlezen. Netbeheerders kunnen deze gegevens vervolgens eenvoudig doorgeven aan je energieleverancier, die op basis daarvan de energierekening kan maken. Handig! Hoef je niet meer zelf je meterstanden door te geven.

Het uitlezen van de meterstanden gaat via GPRS en is volkomen veilig. Er zijn speciale regels opgesteld die ervoor zorgen dat je persoons- en verbruiksgegevens altijd beschermd zijn. Onbevoegden krijgen daar geen inzicht in.

Wij vragen altijd toestemming
Bij NUBesparen.com vragen we je bij aanmelding toestemming om jouw meterstanden dagelijks te mogen uitlezen. Die toestemming hebben we van je nodig als je opwekker wilt zijn binnen ons netwerk en als je dagelijks wilt zien wie van jou energie gekregen heeft. Als je geen slimme meter hebt, of ons geen toestemming hebt gegeven, dan ben je natuurlijk ook welkom bij NUBesparen.com. Dan wordt jouw verbruik bepaald op basis van een ‘standaard verbruiksprofiel’. Dat standaard verbruiksprofiel is een verdeling van jouw verwachte energieverbruik over de maanden heen.

Iedereen aan de slimme meter
Op den duur zullen alle meters vervangen worden door dit nieuwe 'slimme' type. De overheid streeft ernaar om voor 2020 alle oude meters te laten vervangen. Netbeheerders installeren de slimme meter per regio, wijk of buurt. Je ontvangt tijdig bericht van je netbeheerder als jouw wijk aan de beurt is. Wil je niet wachten? Dan kan je bij je netbeheerder versneld een slimme meter aanvragen. Dit heet een prioriteitsplaatsing. Wel zijn er kosten aan verbonden. De kosten voor het plaatsen van een slimme elektriciteitsmeter en een slimme gasmeter bedragen samen € 72,60 inclusief btw. Als in jouw woning geen gasmeter aanwezig is en je wilt een slimme elektriciteitsmeter geplaatst hebben, kost dat € 67,76 inclusief btw.

Eigenaren van zonnepanelen kunnen gratis een slimme meter aanvragen door zich te registeren via www.energieleveren.nl.

Wil je meer lezen over slimme meters? Of weten wanneer jij aan de beurt bent voor vervanging van je meter? Lees meer op www.slimmemeters.nl. Of kijk op de website van je netbeheerder, via https://www.mijnaansluiting.nl/.

Wat zijn dal en piek uren?

Daluren en piekuren
Als je een dubbele meter hebt, betaal je in de daluren minder voor stroom dan in de piekuren. Je hebt dan een dubbeltarief. Heb je een enkele meter, dan is er geen sprake van een verschil in piek- en daluren en betaal je één tarief per kWh stroom. Dit wordt het enkeltarief genoemd. Wat zijn piek- en daluren precies en wanneer zijn deze uren?

Wat zijn daluren?
Daluren zijn de uren waarin je minder betaalt voor stroom. De daluren zijn in de jaren zestig ingevoerd om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Er kwamen in die tijd namelijk veel stroomvreters op de markt, en gezinnen en boeren gebruikten overdag een grote hoeveelheid stroom. Om het stroomverbruik beter te verdelen werden piek- en daluren ingevoerd, waardoor er tijdens de daluren – ’s nachts en in het weekend – minder betaalde dan tijdens de piekuren. Door energie te verbruiken tijdens de daluren kon je behoorlijk besparen. Tegenwoordig kan het stroomnet de belasting makkelijk aan en kan er ook een stuk minder bespaard worden door meer te verbruiken tijdens de daluren. Piek- en daluren gelden alleen voor stroom. Voor gas betaal je altijd één tarief. De stroom die je verbruikt tijdens de piek- en daluren wordt ook wel dag- en nachtstroom genoemd.

Daluren stroom: wanneer zijn de daluren?
Het tijdstip waarop de daluren ingaan, verschilt per provincie. In de meeste provincies in Nederland gelden de daluren van 23:00 tot 7:00. Noord-Brabant en Limburg zijn een uitzondering, hier gelden de daluren van 21:00 tot 7:00 en kun je dus twee uur langer per dag gebruikmaken van het daltarief.

Noord-Brabant en Limburg
Piekuren 7:00 - 21:00 uur
Daluren 21:00 - 7:00 uur
Rest van Nederland
Piekuren 7:00 - 23:00 uur
Daluren 23:00 - 7:00 uur

Ik ga verhuizen en nu?

U kan uw huidige contract opzeggen ( bepaalde leveranciers hebben daar voorwaarden voor) ook kan je je eigen contract kosteloos mee verhuizen, neem hiervoor contact op met uw eigen leverancier.

Waar verdient nubesparen.com zijn geld aan?

Voor ons maakt het niet uit naar welke leverancier u overstapt, wij krijgen een bepaalde vergoeding voor de overstap, voor die vergoeding zetten wij alles in werking om u naar een goede overstap te leiden. U gaat uiterraad besparen, en u krijgt een mooie cashback.

Hoe vaak mag ik van leverancier wisselen?

U kan zovaak wisselen als u wilt, wij raden u echter aan dit niet te doen i.v.m de overstap boetes die aan u zullen worden berekend.

Wat is de goedkoopste leverancier?

Beijk daarvoor ons aanbod, u kunt daarzelf het beste aanbod uitzoeken. De goedkoopste op dat moment staat bovenaan.

Wat is het verschil tussen groot en klein verbuik?

Dit ligt aan uw aansluiting, voor de particuliere sector heeft u eigenlijk altijd een kleinverbuik aansluiting, voor de zakelijke markt ligt dit anders. Wilt u daar meer over weten neem dan contact met ons op.

Waarom overstappen?

Overstappen loont, u bent vaker goedkoper uit, dan u anders bij uw eigen leverancier zou blijven.

Welke datum moet ik als startdatum invullen?

Meestal word de startdatum voor u gekozen, dit heeft er mee te maken dat de nieuwe leverancier, Bij uw huidige leverancier de einddatum opvraagt en de overstap na die datum in werking zet, zodat alles soepel verloopt.

Hoe word mijn overstap afgehandeld?

Jij hoeft zelf niets te doen.

Wij sturen je aanvraag om over te stappen door naar je nieuwe leverancier.

 • Met de aanvraag wordt je klant bij de door jou gekozen leverancier;
 • De nieuwe aanvraag maakt het mogelijk een switchverzoek in te dienen bij de regionale netbeheerder;
 • Jouw nieuwe leverancier regelt vervolgens de overstap met de regionale netbeheerder en jouw oude leverancier.

Kan ik een betalingsregeling treffen?

Ja dat kan, de meeste leveranciers zullen hier flexibel in zijn en u graag helpen.

Hoe wijzig ik mijn gegevens?

Dit kan u in uw eigen login omgeving doen van uw leverancier of telefonisch.

Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Elektriciteitsmeter:
Als u één telwerk heeft (I) , dan hoeft u alleen die standen in te vullen. Het kan zijn dat u wel twee telwerken (II) heeft, maar dat er maar één telwerk 'loopt'. Als u niet zeker weet of het telwerk loopt, noteert u dan de standen en kijk de volgende dag of u verschil ziet.

Gasmeter:
De getallen achter de komma (rode vakjes), hoeft u niet door te geven.

Gasmeter aflezen
Gaat u meterstanden aflezen van de gasmeter? Bij de gasmeterstand gebeurt het soms dat mensen de water- en gasmeterstanden verwisselen. Hieronder ziet u een afbeelding van een gasmeter. Een gasmeter is groter dan een watermeter, is rechthoekig en heeft een metalen 'kast'. De eenheid is m³. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoeft u niet door te geven.  Uw gasmeter aflezen is nu een fluitje van een cent

Wanneer krijg ik een slimme meter?

U hoort vanzelf wanneer uw netbeheerder in uw wijk de energiemeters komt vervangen. Maar het duurt jaren voordat iedereen aan de beurt is geweest.

 

 

Cashback, hoe werkt dat?

Bij een overstap word uw cashback bij ons in de back office al direct in werking gezet, u heeft een bedenktermijn van 14 dagen, als de bedenktijd voorbij is word uw contract door de leverancier goedgekeurd, wij zorgen dat het binnen 8 week na aanmelding op uw rekening staat, hiervoor hoeft u zelf verder niks te doen.

De cashback is voor gas en stroom, mocht u bijv alleen gas of stroom afsluiten dan wordt 50% van de cashback naar u overgemaakt, mocht u overstappen naar Energie Direct dan wordt en voor gas of stroom alleen 30 Euro uitbetaald.

Wat is een opzegvergoeding?

Een energiecontract hebt u soms voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld één, twee of drie jaar. Als u wilt stoppen met het energiecontract, kunt u het opzeggen. Maar soms moet u dan betalen omdat u niet op de afgesproken tijd uw energiecontract opzegt. Dit heet een opzegvergoeding.

U kunt op drie momenten uw energiecontract opzeggen:

 • op de datum dat het contract afloopt
 • na de einddatum van uw contract
 • of voordat het contract afloopt.

Wilt u weten of u moet betalen? Kijk dan in uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energiebedrijf. Hieronder staat in welke gevallen u meestal moet betalen en hoeveel u dan maximaal moet betalen.

U stopt op het moment dat uw energiecontract afloopt
U hoeft dan niets te betalen. U moet wel op tijd, minimaal 30 dagen voordat het contract afloopt, aan uw energiebedrijf melden dat u op die datum wilt stoppen.

U zegt op na de einddatum van uw energiecontract
Het contract mag wel stilzwijgend verlengd worden. Maar dat mag alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. En loopt door totdat u het zelf opzegt.

U stopt voordat uw energiecontract afloopt.
Dan moet u misschien ook een opzegvergoeding betalen. Hieronder staat daar meer over.

Tot wanneer mag een energiebedrijf u een opzegvergoeding vragen?
Uw energiebedrijf mag u tot zes weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen. Brengt het energiebedrijf de opzegvergoeding later dan deze zes weken in rekening? Dan hoeft u deze opzegvergoeding niet te betalen. Geef dit wel aan het energiebedrijf door. Hiervoor kunt u onderstaand stappenplan gebruiken.

Hoeveel opzegvergoeding moet u betalen?
Hoeveel u aan opzegvergoeding moet betalen, hangt af van het energiecontract dat u hebt en van het moment waarop u stopt. Hebt u een energiecontract voor een jaar? En zegt u het contract eerder op? Dan moet u maximaal 50 euro betalen. Hebt u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan moet u kijken hoeveel tijd het nog zou duren voordat het contract afloopt als u gewoon was doorgegaan.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Voor u als consument is groene stroom bijna altijd even duur als grijze stroom. Maar het is wel duurder om groene stroom te maken dan om grijze stroom te maken. Toch hoeft u voor groene stroom nauwelijks meer te betalen dan voor grijze stroom, omdat de overheid geld geeft aan bedrijven die groene stroom maken. En doordat energiebedrijven hun prijzen laag houden om zoveel mogelijk klanten te krijgen.

Wat zijn netwerkkosten?

Voor het transport van energie maakt u gebruik van een netwerk, de leidingen waardoor het gas en elektriciteit bij uw woning komen. De netbeheerkosten (voorheen netwerkkosten genoemd) zijn een vergoeding voor het gebruik van dit netwerk, het onderhoud plus de aansluiting van uw woning op dit net. De netbeheerder in uw regio brengt deze kosten meestal in rekening via de factuur van uw energieleverancier (leveranciersmodel). Voor bestaande contracten kon u tot 2013 de rekeningen apart betalen aan uw netbeheerder en uw energieleverancier (netbeheerdersmodel).

Uw netbeheerder brengt kosten in rekening voor de volgende diensten:

Aansluitdiensten elektriciteit | gas

 • Vastrecht aansluiting of periodieke aansluitvergoeding
  Kosten voor onderhoud en de instandhouding van uw elektriciteits- en/of gasaansluiting.

Transportdiensten elektriciteit | gas

 • Vastrecht
  Kosten voor gebruik van gas- en/of electriciteitsnetwerk.
 • Capaciteitstarief
  Een vast bedrag per jaar: het capaciteitstarief. De capaciteit van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting bepaalt de hoogte van het tarief.
 • Systeemdiensten (alleen voor elektriciteit)
  Vergoeding voor de diensten van TenneT, de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet.
  Op 1 januari 2014 is de "Wet van 18 december 2013 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 (volumecorrectie nettarieven voor de energie-intensieve industrie)" van kracht geworden. In deze wet is onder andere bepaald dat met ingang van 1 januari 2015 het systeemdienstentarief als tarief niet langer zal worden gehanteerd (Dit geldt niet voor afrekeningen over de verbruiksperiode voorafgaand aan 2015).

Meetdiensten elektriciteit | gas

 • Meterkosten
  Vergoeding voor bruikleen meter (meterhuur), meterstand opname, de controle op juistheid en volledigheid (datacollectie) en de kosten voor de meetinrichting. Over alle netbeheerkosten (netwerkkosten) betaalt u 21% BTW.

Wat zijn vastrechtkosten?

Het vastrecht is een vast bedrag dat u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld administratiekosten maar ook de kosten voor de huur van de meter en het onderhoud van het energienetwerk.

Wie betaald de Cashback of welkomstpremie?

De welkomst premie komt bovenop de cashback van nubesparen.com, de welkomst premie word betaald door de leverancier.

Wat is een EAN code?

De Ean code is de code van de gas en stroom meter, deze kan u vinden op de jaarnota.

Of via www.eancodeboek.nl

Hoe lang duurt het voordat ik van leverancier gewisseld ben?

Een spoed overstap kan binnen een aantal dagen geregeld zijn, een normale overstap duurt tussen de 4 en 6 week na aanmelding.

Betaal ik btw over de energie belasting?

Ja u betaald er 21% btw overheen.

Wat is een jaarafrekening?

Een jaarafrekening is het overzicht dat je ontvangt van je energieleverancier. Op de jaarafrekening staat de hoeveelheid energie die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Als je overstapt of verhuist, ontvang je ook een eindafrekening.