Groenlinks eist van kabinet dat energierekening dit jaar al omlaag gaat.

Groenlinks eist van kabinet dat energierekening dit jaar al omlaag gaat./w=320

De energierekening moet dit jaar al omlaag. GroenLinks-leider Jesse Klaver roept het kabinet op daar niet mee te wachten tot volgend jaar. Premier Rutte zei gisteren de belasting op energie voor burgers te willen verlagen.

 

De verdeling van de klimaatlasten tussen burgers en bedrijven moet eerlijker, zei Rutte gisteren in reactie op de doorrekening van een reeks klimaatplannen. Voor burgers moet de energierekening omlaag, voor bedrijven moet hij omhoog. De verlaging van de energiebelasting voor consumenten zou volgend jaar moeten ingaan.

 

 

Concreet beleid

 


GroenLinks wil daar niet op wachten. "In 2019 moet de energierekening voor burgers al omlaag", zegt Klaver in de aanloop naar het klimaatdebat in de Tweede Kamer vanavond.

"Je kunt niet voor de verkiezingen mooi weer spelen, maar zeggen: voor dit jaar geldt dat niet. De mooie woorden van het kabinet moeten zo snel mogelijk worden omgezet in concreet beleid." Volgens Klaver kan dat al dit jaar.

 

 

Uitvoerbare maatregel


Energiebedrijven staan sympathiek tegenover het voorstel van GroenLinks. De maatregel is uitvoerbaar, zegt de brancheclub voor energiebedrijven Energie Nederland. Als er politiek steun voor is, is het uitvoerbaar om de belasting op de energierekening voor consumenten dit jaar al te verlagen.

Vorige maand werd duidelijk dat de energierekening dit jaar veel hoger uitvalt dan gedacht. Het kabinet wilde daar toen geen compensatie voor geven, omdat de meeste mensen er toch nog in koopkracht op vooruit gaan.